Home ←   Rubriek: Arnhemmers in Verzet

Arnhemmers in verzet 40-45

Arnhemmers in Verzet

 

Arnhemmers in Verzet

 

 

Margo Klijn, ‘Arnhemmers in verzet 40-45'

 

Inmiddels is het boek beschikbaar bij o.a. HijmanongerijmdHet Colofon, Bruna Kronenburg, Bruna Herberts Elst, Jansen & de Feijter in Velp, Meijers & Siegers in Oosterbeek, Bruna in Renkum, Airborne Museum Oosterbeek en Bruna Wageningen. 

 

Wilt u als boekhandel het boek in uw assortiment? info@vteken.nl

Arnhem heeft geen verzetswijk, een wijk met straatnamen die verwijzen naar mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog verzet pleegden tegen de Duitse bezetter. De gemeente heeft altijd gekozen voor namen als Airborneplein, Oranjewachtstraat, Vrij Nederlandlaan of Laan van de Bevrijding. Dat zijn mooie namen die iets zeggen over een periode in de geschiedenis, maar niets over de kracht en de moed van individuele Arnhemmers. Mensen aan wie wij ons zouden kunnen spiegelen. Maar ze waren er wel! Mannen en vrouwen die de bezetter tegenwerkten, Joden hielpen te overleven of Engelse piloten over de grens brachten.

 

‘Arnhemmers in verzet 40-45’ wil deze moedige mensen alsnog een gezicht geven. De mensen die in dit boek worden genoemd waren ongetwijfeld bang, maar ‘keken’ desondanks niet ‘weg.’ Zij hielpen uit een gevoel van rechtvaardigheid, omdat het op hun weg kwam of omdat het ze gevraagd werd en zij geen ‘nee’ wilden zeggen. Levensovertuigingen van verschillende aard, zoals het geloof in God of het streven naar de communistische heilstaat waren vaak de drijfveer om actief te zijn, en liefde voor het vaderland of een avontuurlijke inborst hielpen ook.

 

Een volledig overzicht van verzetsmensen was niet het streven, want dat was onmogelijk. Belangrijk was om mensen die hun leven waagden in een Arnhemse context te plaatsen: waar, in welke straten, in welke huizen werden plannen gesmeed om de bezetter te dwarsbomen.