Home ←   Rubriek: Verwoest Arnhem

Verwoest Arnhem heeft niets!

Een model van verwoest Arnhem
Verwoest Rotterdam heeft 'de' Zadkine. Verwoest Arnhem heeft niets.
Toen we bezig waren met het ontwikkelen van de ideeën die geleid hebben tot de documentaires 'Ik heb geluk gehad' en later '75 jaar stilte' kwamen we de verbijsterende foto's tegen, bij vooral het 'Gelders Archief', van de immense verwoesting van de zuidelijke binnenstad van Arnhem.


Het komt pas echt binnen als je het voor je ziet.

Twee voorstellen
Ik stuurde in 2021 twee voorstellen in voor de Arnhemse Binnenstad Challenge.
Het voorstel wat genomineerd werd was dat van de Triomfpoort.

Het oorspronkelijke idee
Het idee welke ik instuurde aan de Arnhemse Binnenstad Challenge, en dat niet genomineerd werd was een model te maken van de Arnhemse binnenstad voordat die verwoest werd en deze een passende plaats te geven in het huidige centrum.

Dat idee heb ik inmiddels verlaten. Mijn idee is nu juist het model te maken van de verwoeste binnenstad.

Desolaat
Het desolate tot wanhoop drijvende beeld dat de Arnhemmers en hun toenmalige bestuurders voor zich zagen toen ze na de oorlog een begin moesten maken met herstel.

Maquette
Een model van zo'n 20 meter lengte. Gebaseerd op foto's van die ontstellende verwoestingen.  Met s'avonds vanuit het steen opgloeiend de oorspronkelijke contouren van straten, pleinen en gebouwen.

Niet opgepakt
Nadat de 'Binnenstad Challenge' het idee niet oppakte stuurde ik het aan het Arnhems Historisch Genootschap 'Prodesse Conamur'. Daar hoorde ik niets meer van.

Uitvoerbaar

Het idee is uitvoerbaar en maakt deze geschiedenis keihard zichtbaar in het hart van Arnhem.