Home ←   Rubriek: De lucht in

Arnhem: Dan liever de lucht in

De Arnhemse binnenstad bevindt zich in een permanente en steeds heftiger verwurging door de verkeersaders. Als er een oplossing is dan zal die gezocht moeten worden onder de grond of juist in de lucht.

Met de fiets de lucht in
In Arnhem ligt een mooi fietspaden stelsel. Minder mooi zijn de aansluitingen die vaak ingewikkeld en gevaarlijk zijn.
Maar juist rond de Arnhemse binnenstad doet zich een unieke kans voor. De Arnhemse binnenstad ligt in een westelijke en noordelijke kom. Naar het oosten vanaf min of meer de Zijpse Poort ligt die kom op afstand  of verdwijnt helemaal.

 

Fietser zonder hulpmotortje
Ik als fietser zonder hulpmotortje zoek bij uitstek naar plekken om niet te hoeven klimmen. Als je een snor-fiets hebt dan heb je dat probleem natuurlijk niet. Als ik bijvoorbeeld vanaf de Mandela-brug omlaag roetsj dan moet ik daarna weer flink klimmen om mijn huis te bereiken. Zo ontstond het volgende idee met een zeer belangrijke bijvangst. Ik zie me niet als de ontwerper er zijn mensen die daar voor opgeleid zijn.


Op hoogte blijven
Via fietsbruggen op hoogte blijven. Om te beginnen een fietsbrug vanaf de "Mandela" naar de bestaande al op hoogte liggende weg tussen de stations-torens en het spoor. Zo fietsen dan schoolkinderen achter het Liander gebouw naar het Montessori College en volwassenen juist naar het Liander, het Museum, Arnhems Buiten of parkeren hun fiets en dalen af naar het station. Op de grond kunnen sommige fietspaden weg en worden kruisingen minder gevaarlijk.
De groene stippeltjes in de afbeelding geven aan: Bestaand met kleine aanpassingen. De fiets fly-overs zijn oranje.

fiets-traverses, op hoogte
Ook kan de al bestaande weg naar het oosten achter de stations-torens verlengd worden over het mega-drukke Willemsplein/Zijpse poort verkeerscomplex heen, naar een afdaling richting Velperplein en een afslag richting Sonsbeek om net over de Apeldoornse-weg heen de fietsers te laten "landen" richting Arnhem Oost.

Of kan je zelfs een stelsel van fiets-traverses, op hoogte, door de binnenstad laten kronkelen en o.a. laten landen voorbij de Berenkuil naast het stadskantoor.

 

Niet haalbaar zegt u?
Niet haalbaar zegt u? Wacht maar.... de wal zal het schip keren.
En het zou uniek zijn in de wereld.

Maar los daarvan.
Arnhem heeft geen keus.
Arnhem moet de lucht in.