Meer Blogs....

Vblog: Verzamelde URL's bij het verhaal van Ernst.

Bericht geplaatst: Donderdag, 16 Mei 2024

Laatste update: 2024-05-29 10:51:46


1 De Westerweel Groep redde het leven van in total circa 320 Jonge Palestina-pioniers die na 1938 in Nederland leefden. 150 van deze pioniers werden naar Frankrijk gesmokkeld, 70 daarvan bereikten Spanje en Palestina gedurende de oorlog. Van de 48 tieners die in 1942 in Paviljoen Loosdrecht Rade woonden, waaronder Ernst Rottgen, overleefden 34 de oorlog, oftewel 70%. In vergelijking, slechts 20% van de Joden die in Nederland leefden gedurende de oorlog overleefden de bezetting. Bron: https://www.joodsamsterdam.nl/menachem-pinkhof-en-mirjam-waterman/

2 Ze zou in Amsterdam verliefd geworden zijn op een Nederlandse Joodse jongen. Toen hij zijn oproep, is zij op 7 augustus 1942 vrijwillig met hem meegegaan naar Westerbork.
spurenimvest.de/2021/10/14/roettgen-hanna/

3 Dat heet nu het Westerweel-Woud. Er staat sinds 1954 ook een gedenksteen voor Joop bij. Zolang ik het kan, ga ik er elk jaar heen om hen te gedenken. Jij bent al een paar keer mee geweest, toch?
www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/3287/dalia-monument-voor-joop-westerweel

4 Eind december kwamen mijn ouders en Eva in Rotterdam aan en waren we weer samen. We hebben daar een jaar gewoond: eerst in de vluchtelingenopvang en daarna in een kamer van het hotel van de Holland-America-Lijn in de Rotterdamse haven.
www.rijnmond.nl/nieuws/167193/landverhuizershotel-op-de-wilhelmina-pier

5 Er stonden twee grote zwarte J’s in, van Jood: een J op de voorkant en een J naast de pasfoto. Dat voelde als een brandmerk.
www.Joodsmonument.nl/nl/page/554429/persoonsbewijs-lena-de-vries

6 Onze leiders wisten dat er zestig Palestina-pioniers uit de school in Werkdorp Wieringermeer* via Westerbork waren weggevoerd. Wij zouden ook aan de beurt komen. Dat was een kwestie van tijd.
*Op 20 maart 1941 werd het Joods Werkdorp Wieringermeer ontruimd. Deze foto is op die dag genomen.
www.oorlogsbronnen.nl/thema/Ontruiming-Joods-Werkdorp-Wieringermeer

7 Twee mannen in burger schreeuwden dat ze op zoek waren naar een inbreker. De mannen stormden onze slaapkamer binnen. Isi was op dat moment niet thuis. Ik deed of ik het allemaal heel gewoon vond, ben naar beneden gegaan en ben in alle rust het huis uit gelopen.
Joodsmonument.nl/nl/page/33083/israel-isi-teitelbaum


8 Menachem Pinkhof en zijn Joodse verloofde Mirjam Waterman. Beiden waren mentoren in Paviljoen Loosdrechtse rade en belangrijke figuren in de Westerweelgroep.Verzetsgroep. Ze overleefden concentratiekamp Bergen-Belsen. Zij trouwden na de oorlog.

Joodsamsterdam.nl/menachem-pinkhof-en-mirjam-waterman

9 De Atlantikwall was een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie, die Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de westkust van de bezette gebieden in West-Europa heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie De Atlantikwall liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje. De verdedigingslinie, die overigens nooit geheel werd voltooid, bestond uit kazematten of bunkers, kanonnen en mijnenvelden.

10 Organisation Todt is genoemd naar de Duitse ingenieur en ‘Reichsminister’ voor bewapening Fritz Todt. Deze organisatie had de taak om de Atlantikwall te realiseren. In het begin werd het werk door betaalde arbeiders en krijgsgevangenen uitgevoerd, maar dat was niet genoeg. Daarom werden burgers uit de bezette landen als dwangarbeider tewerkgesteld. Ook Duitse soldaten werkten mee aan de bouw. Op het hoogtepunt waren er in totaal 500.000 mensen aan het werk . Er zaten ook vrijwilligers bij.

11 Alfred "Zippi" Fraenkel was een belangrijk lid van de Westerweelgroep, die Menachem Pinkhof hielp met zijn werk in Parijs. Hij begeliedde jonge Palestina-gangers op hun reis naar naar Frankrijk. M.Pinkhof, a.w., p.97-99. Zie ook: 

www.infocenters.co.il/gfh/notebook_ext.asp?book=147840&lang=eng&site=gfh

12 Baruch Tor is Hebreeuws Benno Turteltaub (geel).
Hij had ook een broer Max Turteltaub (paars) in Loosdrecht. Na 15 augustus 1942 zaten zij samen ondergedoken, maar overleefde niet. Max werd op 16 juli 1943 in kamp Sobibor vergast. Hij was 18 jaar oud.
Benno en Max Turteltaub regelden in Loosdrecht de gebedsdiensten (sabbatdiensten). Zij hadden daarvoor een gebedsrol (Tora-rol) uit Hilversum te leen gekregen. Max zorgde ervoor dat de gebedsrol werd teruggebracht voor de onderduik.
westerborkportretten.nl/westerborkportretten/max-turteltaub .

Na dagen onzekerheid klonk het verlossende woord: “We gaan. Op naar de Vrijheid”. Het was vanaf het begin loodzwaar. De sneeuw lag zo hoog. We zakten erin weg tot over onze knieën. Het was koud. Ons enige gereedschap was een lange stok, waarmee we in de sneeuw prikten. Daar trokken we ons aan op. We moesten voortdurend stijgen. We schoven langs diepe afgronden. Er zat een Nederlander bij ons in de groep van bijna twee meter lang. Hij durfde niet rechtop te lopen en heeft zowat die hele tocht op handen en voeten gekropen. Hij is letterlijk over de bergen gekropen.

www.tourisme-couserans-pyrenees.com/uk/outdoor-fun/hiking-in-the-couserans/itinerant-hikes-gr/the-freedom-trail/

 

www.trekpyrenees.com/freedom-trail-pyrenees-ariege/

Hieronder zie je een voorbeeld van de route, die je vandaag de dag kunt lopen, maar dan wel in de zomer. Ernst reisde in de winter, waarschijnlijk in januari 1944, en deed er 6 tot 7 dagen over.
wikiwand.com/nl/Interneringskamp_Atlit


Vteken

 


Vblog: Akkoorden, zet dit boekje op je keyboard en begin!

Bericht geplaatst: Maandag, 27 November 2023

Laatste update: 2024-01-16 17:03:49


In aanvulling op mijn boekje 'Akkoorden, zet dit boekje op je keyboard en begin!', waar na de testversie de eerste echte versie nu uit is, probeer ik voor kopers het boekje te verduidelijken via één of meer sessies van 40 minuten à 35 euro per sessie waarin we aan de piano bij mij aan huis het boekje doornemen.

N.B. Ik ben geen pianist of piano-leraar en iedere professional die me ziet spelen krijgt de kriebels. Maar dit boekje over akkoorden kan ik prima uitleggen mits je thuis gekomen zo snel mogelijk achter je keyboard/piano kruipt om wat je kort daarvoor meemaakte gelijk in praktijk te brengen.

 

 


Vteken

 


Vblog: Pinwest: mini-narrowcasting voor Arnhem-West

Bericht geplaatst: Maandag, 12 September 2022

Laatste update: 2023-11-22 13:03:10


Begin vorige week was ik met het Pinwest project (site om een ondernemende wijkbewoner te vinden timmerman/pianostemmer/tuinier etc.) op bezoek bij twee wijkmanagers van Team Noord-West van de gemeente Arnhem.

Locale narrowcasting
Ik was op zoek naar ondersteuning voor mijn idee om met gebruik making van de techniek van  pinwest.nl roulerende narrowcastings te starten met de aangesloten ondernemers  in de hoofdrollen en dat natuurlijk in het hart van Arnhem-West. Mij ontbreekt het aan contacten en financiering terwijl het belang van zelfversterking van de wijk groot is. Als jij als bewoner immers grote of kleine opdrachten uitzet bij je buurtgenoten helpt dat ook de wijk-economie.

Beide wijkmanagers waren op zoek naar ideeën voor Arnhem NOORD-west en hadden wel interesse in pinwest maar niet zozeer in mijn gedachte van mini-narrowcasting op locatie.

Dit overleg wordt hoop ik vervolgd.

Model-pagina
Ik maakte een model van zo'n wisselende pagina voor een pinwest ondernemer.
Hij draait hier met een wisseling van ongeveer een drie minuten tenzij er sprake is van een video.
Ook toe te passen voor bedrijfs verzamel-gebouwen, business clubs, andere wijken etc.

Ga eens kijken:
https://pinwest.nl/p/vcycle.php


Vteken

 


 

 

info@vteken.nl
+31 (0)6 12 66 48 19